Resipi nie simple ajer, saya reka sendiri setelah melihat pelbagai laman web dan rancangan masakan. Kek keju ini senang sebab tak perlu bakar cuma perlu jaga kuantiti gelatin. (jangan terlebih atau terkurang)
Resipi
250 g Cream cheese
200g cream milk
2 sudu makan gelatin
5 sudu air
1/2 cawan serbuk koko
5 biji strawberi
1 sudu teh orange paste
2 cawan gula icing ( kalau nak manis boleh lebihkan sedikit)
20 keping biskut marie ( mana-mana jenis biskut pun boleh )
100 gram mentega
Cara-cara buat crust kek keju
1. Hancurkan atau mesinkan biskut marie.
2. Cairkan mentega dan tuang keatas biskut marie dan gaulkan sampai rata-pastikan aduanan basah sedikit, kalau kering ,tambahkan lagi mentega cair.
3. Ini petua saya dapat dari kak nurr, tak payah nak beli bekas kek mahal-mahal, anda cuma beli plastik untuk balut kek dan lekatkan plastik itu mengikut saiz pinggan.
4. Masukkan campuran biskut marie kedalam plastik dan ratakan dan tekan pelahan-lahan sampai padat , masukkan kedalam peti ais
sementara itu and boleh mulakan langkah dibawah ini...
Cara-cara
1. Masukkan serbuk gelatin dan air kedalam periuk kecil dan panaskan secara "double boiling".
2. Setelah gelatin larut. Angkat dan ketepikan sebentar.
3. Pukul susu krim sehingga pekat dan masukkan gula sedikit demi sedikt sehingga habis. pukul sampai kembang.
4. Masukkan serbuk koko , orange paste dan strawberi ( strawberi tu saya belah dua dan tabur sedikit gula dan biarkan sebentar 4-5 minit, stramberi akan menjadi lembik, lepas tu hacurkan dengan garpu)
5. Masukkan cream cheese( ikutlah mana-mana jenama yang anda suka) -cream cheese tu potong kecil-kecil dan biarkan pada suhu bilik sebentar.
6.Masukkan gelatin .Pukul sehinga sebati dan kembang
7. Keluarkan pinggan tadi tu, tuang adunan kedalam plastik tu dan ratakan dan hiaskan ikut suka hati dan perasaan anda.
Masukkan kedalam peti ais sekurang-kurangnya 4 jam sebelum boleh makan.
No comments:
Post a Comment