07 March 2009

CHICKEN CHOPS DENGAN SOS LADA HITAM SERI PETANI

Resepinya....

Chicken chops.......
5 ketul dada ayam( di potong secara "butterfly" }
1/2 cawan tepung jagung
2 paket tepung goreng ayam { mana-mana jenama yang disukai }
2 biji telur { dipukul }

Kuahnya.....
3 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
2 kiub stok ayam
60 gram butter
5 sudu makan minyak masak {minyak zaitun pun boleh...}
3 sudu makan tepung gandum
4 sudu makan lada hitam
garam secukup rasa

CARA_CARA
1. Dada ayam dicelup dalam tepung jagung {untuk membolehkan banyak telur ayam melekat}
2. Celup ke dalam telur.
3. Last sekali celup ke dalam tepung goreng ayam.
4. Goreng sampai masak dan garing keemasan.

Kuahnya....
1. Masukkan minyak masak dan butter.
2. Bila butter sudah cair dan panas. masukkan bawang putih dan bawang merah.
3. Tumis sampai lembut.
4. Masukkan tepung gandum dan kacau selama 3 - 4 minit untuk memastikan tepung masak. { Kecilkan api }
5. Masukkan kiub ayam yang sudah di cairkan dengan 4 cawan air dan kacau sehingga sebati( sesiapa ada stok ayam boleh guna juga..)
6. Masukkan lada hitam { anda boleh masukkan cendawan butang}
7. Renehkan sampai pekat { 5-6 minit dengan api kuat}
8. Masukkan garam secukup rasa .
(petua nak bagi sos berkilat: bila dah sos sudah pekat alihkan dari dapur , masukkan 3 ketul butter dan kacau sehingga cair, sos akan nampak berkilat.
9. Anda boleh hidangkan bersama dengan salad, kentang goreng ataupun kacang panggang.



















No comments:

Post a Comment