Masakan ni saya cuba bila makan kat kedai mamak tahun 1999, sepuluh tahun dulu masa tu kerja kat Hotel kat bukit bintang. Peria di potong nipis-nipis , di campur kunyit dan garam kemudian di goreng sampai garing, sedap di makan ....rasa pahit tak terasa sangat.
Bahan
5-7 biji peria katak
3 tangkai cili kering ( kalau nak pedas boleh tambah ikut sesuka hati)
Bawang besar 1 biji ( di mayang )
garam
serbuk kunyit
kalau suka sedikit lada hitam
cara-cara nya
1. potong peria katak nipis-nipis dan gaul kan 2 sudu teh garam, gaulkan sampai ebati dan masukkan kedalam bekas yang berlubang( garam akan mengeluarkan cecair dari peria , ini mengurangkan rasa pahit dan memudahkan peria untuk garing dengan cepat)
2. tinggalkan peria itu selam 15 minit.
3. selepas itu, perah peria supaya cecair keluar lagi.
4. masukkan kunyit dan sedikit garam , gaulkan sampai sebati (kalau suka pedas sikit tambah lada hitam )
5. cili dan bawang di potong nipis-nipis.
6. goreng peria katak sampai garing dan keemasan.
7. kenudian goreng bawang dan cili kering sampai garing juga.
8. gaulkan semuanya di dalam mangkuk dan bolehlah di hidangkan bersama nasi dan lauk kegemaran anda.
No comments:
Post a Comment